Kratak vodič za dobijanje posla

Online – preko aplikacije

U sistemu sponzora, studenti kreiraju svoj profil. Taj profil treba da ima fotografju, informacije o obrazovanju, prethodno radno iskustvo, datume kada student želi da radi, kratko pisano predstavljanje i video predstavljanje.

Detaljno uputstvo kako da se najbolje predstave poslodavcima, studenti dobiju od agencije.

Kada je profil kompletiran, dobija se uvid u platformu za traženje posla. Job Listing/Job Board, gde ima radnih ponuda iz različitih oblasti poslovanja i na različitim atraktivnim lokacijama širom Amerike. Uvid u poslodavce koji su zapošljavali naše studente može se videti u Mapi poslova .

U Job Listingu/Job Boardu studenti mogu da vide sve informacije o radnoj ponudi: koja kompanija je u pitanju, koja radna pozicija, kolika je satnica, koliko sati u nedelji se radi, da li je ukljucen bakšiš i prekovremeni rad, i da li je obezbeđen smeštaj, kao i informacije o samoj lokaciji.

U online aplikaciji sponzora Interexchange, prilikom popunjavanja profila, studenti biraju koje poslove žele i na kojim lokacijama žele da rade i na osnovu toga se filtriraju radne ponude. Ukoliko je student feksibilniji i štiklira više mogućnosti, broj poslova koji će se nalaziti u sistemu biće veći i obrnuto. Važno je da, ako studenti na program idu sa društvom, svi iz grupe izaberu iste opcije. Ukoliko se to ne uradi, sistem će automatski razdvojiti aplikacije.

Sistem sponzora omogućava dobijanje posla na sledeće načine:

  • Student konkuriše za posao studenti sami pretražuju radne ponude i apliciraju za njih i, ukoliko im poslodavac ponudi posao, nastavlja se dalje sa procedurom. Ukoliko posle određenog roka poslodavac ne pokaže interesovanje, studenti imaju priliku da ponovo apliciraju za neku drugu radnu ponudu i tako sve dok ne dobiju posao. Mesta kod određenog poslodavca se često brzo popune. Preporuka je da studenti brzo reaguju ako im se neka radna ponuda dopada, da se mesta ne bi popunila. Veoma je važno da, pre nego što konkurišu, studenti provere da li ispunjavaju uslove poslodavca (datumi rada, nivo engleskog, radno iskustvo, broj otvorenih radnih mesta, ako putuju u društvu itd). Ukoliko se ne uklapaju u zahteve poslodavaca, studenti ne treba da konkurišu za te poslove, jer samo gube vreme.
  • Poslodavac stavlja studenta na razmatranje – isto tako, i poslodavci imaju pristup platformi, pa i oni mogu ponuditi posao studentima. preko aplikacije. U nekim slučajevima, poslodavac uradi i skajp intervju sa studentom da bi doneo odluku i nakon toga pošalje ponudu studentu. U okviru aplikacije, student će moći da vidi sve detalje radne ponude i na osnovu toga donese odluku o tome da li želi da radi određeni posao. Pogledajte kako poslodavci iz Amerike traže studente za posao u svojim kompanijama.

Pogledajte kako poslodavci iz Amerike traže studente za posao u svojim kompanijama.

  • Agencija preporučuje studenta kompaniji – neki poslodavci ne objavljuju svoje podatke na Job Board-u,iako zapošljavaju studente za predstojece leto. Agencija ce jednom nedeljno studentima email-om slati excel listu sa spiskom ovih poslodavaca, a ako su zainteresovani, studenti email-om traže od agencije da ih sponsor preporuci ovim poslodavcima. Ova opcija je moguca samo preko sponzora Greenheart.

Virtual Job Fair i Job Fair

  •  Virtual Job Fair – Pored aplikacije, studenti mogu dobiti posao i putem skajp intervjua – Virtual Job Fair. Svake godine veliki broj poslodavaca se odluči da na ovaj način razmotri zainteresovane kandidate. Takođe, skajp intervjui su i dobra prilika da studenti, koji putuju u grupi sa prijateljima, konkurišu za isti posao. Prednost ovog načina dobijanja posla je ta što studenti intervju mogu da rade od kuće. Svaki poslodavac na Virtual Job Fair-u intervjue održava određenog dana koji mu najviše odgovara, za razliku od Job Fair-a, na kom više kompanija radi intervjue istog dana.
  • Job Fair – Sajam poslova se održava najcešce jednom u sezoni i tada dolaze poslodavci iz Amerike kako bi uživo intervjuisali kandidate koji su prethodno konkurisali za njihove radne ponude. Svaka kompanija će defnisati uslove koje nudi za tekuću sezonu i studenti će tu informaciju videti na svom proflu, pre prihvatanja posla.

Neki od poslodavaca na Virtual Job Fair-u i Job Fair-u koji su zapošljavali naše studente su:


Stein Eriksen Lodge, Park City, Utah

Hotel sa 5 zvezdica, smešten u malom turističkom gradu, Park Sitiju koji turisti posećuju tokom cele godine. Pozicije koje ovaj poslodavac nudi su Server, Setup, and Busser sa satnicama od $6.00 do $7.27 plus bakšiš, Housekeeping sa satnicom $11.00 – $12.00.

Takođe, poslodavac obezbeđuje smeštaj po ceni od 450$ mesečno, ali studenti imaju opciju i da sami pronađu smeštaj. Željko je radio u ovom gradu. Pogledaj njegovo iskustvo!

Newport Harbor Corp., Newport Rhode Island

U okviru ove kompanije posluju tri objekta Newport Restaurant Group, Castle Hill Inn i Papa Razzi Trattoria, a pozicije koje su na raspolaganju za sva tri objekta su Busser, Housekeeper, Food Runner, Cocktail Server, Bar back, Catering Server. Satnice se krecu od $3.89 do $12, u zavisnosti od toga koja pozicija je u pitanju i da li uključuje bakšiš.

Smeštaj je obezbeđen, i plaća se 100$ nedeljno. Dušan je radio za ovog poslodavca. Pogledaj njegovo iskustvo!


St. Regis, Deer Valley, Utah

Hotel sa 5 zvezdica, deo Marriott lanca, smešten u Park Sitiju, popularnom turističkom mestu. Pozicije koje ovaj poslodavac nudi su: Room Attendant ($13.00/hour), Steward ($11.00/hour), Server Assistant ($8.50/hour+tips).

Smeštaj nije obezbeđen od strane poslodavca.

Ovaj poslodavac zapošljava studente u dva hotela sa četiri (Weekapaug Inn) i pet zvezdica (Ocean House). Pozicije koje se nude u ovim objektima su pozicije u restoranu (Server, Restaurant Host, Barback…), u kuhinji i sektoru smeštaja (Housekeeping). Satnice za pozicije u restoranu su $5.50 plus bakšiš, u kuhinji 13$ plus bakšiš, i housekeeping 10$ plus bakšiš. U proseku se radi 40 sati nedeljno, a poslodavac obezbeđuje i smeštaj koji se plaća 100$ nedeljno.


Ritz Carlton, Lake Tahoe, CA

Luksuzni hotel sa 5 zvezdica, smešten u blizini jezera Taho u Kaliforniji. Radne pozicije koje nudi ovaj poslodavac su Host ($15.00/hour), Server Attendant ($11.25/hour), Spa Attendant ($12.09/hour), Club Lounge Attendant ($14.00/ hour). Poslodavac pruža savete studentima kako da pronađu smeštaj, ali ga ne obezbeđuje.

Great Alaskan Holidays, Anchorage, AK

Kompanija koja se bavi iznajmljivanjem smeštaja na jednoj od najtraženijih lokacija u Americi. Aljaska nudi prelepu prirodu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i veliki broj turista koji je svakog leta posete. Radna pozicija koje nudi ovaj poslodavac je Housekeeper ($12.00/hour) a poslodavac nudi i dosta prekovremenih sati ($18.00/hour). Kompanija pruža savete studentima kako da pronađu smeštaj, ali ga ne obezbeđuje.


Ovaj zabavni park u Mejnu je najveći u regionu Nova Engleska, i svake godine ga poseti veliki broj turista. Pozicije koje se nude studentima su Prep Cook, Cashier i Counter Help, a satnica za sve pozicije je 9$. U toku nedelje se radi između 32 i 40 sati, a poslodavac obezbeđuje smeštaj po ceni od 110$ nedeljno.

Van Rensselaer’s Restaurant, South Wellfleet MA

Restoran na popularnom poluostrvu Kejp Kodu. Pozicije koje nudi ovaj poslodavac su Kitchen Help ($11.00/hour) i Buss Person ($4.75/hour+tips).

Smeštaj je obezbeđen od strane poslodavca, a plaća se 125$ nedeljno


Dunkin` Donuts, East Coast

Veliki broj ovih fast food restorana, nalazi se na Kejp Kodu i duž istočne obale. Radna pozicija koja se ovde nudi je Crew Member, a to podrazumeva pripremu i prodaju kafe i drugih pića, prodaju hranu, rad za kasom…

Smeštaj nije obezbeđen od strane poslodavca već se od studenata očekuje da ga sami pronađu, prema resursima koje dobijaju od organizacije Interexchange i poslodavca. Cene smeštaja se kreću od 100$ do 125$ nedeljno.

Mt. Olympus, Wisconsin Dells, WI

Najveći akva park u Viskonsinu. Pozicije na raspolaganju su: Cleaner/-Housemen ($8.50/hour), Housekeeper/Room Attendant ($8.50/hour), Lifeguard ($8.50/hour), Ride Attendant ($8.50/hour).

Smeštaj je obezbeđen i plaća se 85$ nedeljno.


Lanac restorana u najstarijem nacionalnom parku na svetu, Jeloustounu. Pozicije koje se nude su: Food Service Associate, Cashier, Kitchen Assistant, Grill Cook, Food Server, a satnica za sve pozicije je 9$. Smeštaj je obezbeđen, a plaća se 27$ nedeljno.


Chula Vista Resort, Wisconsin Dells, WI

Jedan od najvećih akva parkova u Viskonsinu, koji u svom sastavu ima I golf teren, restorane i sadržaje za konferencijski turizam. Pozicije koje ovaj poslodavac nudi su Busser ($6.50 + tips), Lifeguard ($8.50), Housekeeping ($8.00), Kitchen Help ($8.00) i Concession Worker/Barista ($8.00). U proseku se radi 32 sata nedeljno, ali je moguć i prekovremeni rad.

Smeštaj je obezbeđen od strane poslodavca i plaća se 85$ nedeljno.

Margaritaville, Pigeon Forge, TN

Hotel sa 5 zvezdica u Tenesiju. Pozicije koje se nude su: Front desk, Pool Attendant, Bus Person, Housekeeping, Bell Service and Cooks. Satnica za sve pozicije je 10$, osim za Bell Service koji imaju 5.50$+tips. Smeštaj je obezbeđen, i plaća se 100$ nedeljno.


Coastal Hospitality Associates, Virginia Beach, VA

Lanac hotela smeštenih na istočnoj obali SAD-a, u državi Virdžiniji, koji čine Holiday Inn North Beach, Sheraton Oceanfront, Holiday Inn Express, Holiday Inn Oceanside, Residence Inn, Springhill Suites. Pozicije koje ovi hoteli nude su: Room Attendant/Housekeeping, Houseman, Lobby Attendant, Front Desk Agent, Recreation/Pool Attendant, Host, Buffet Attendant,

Breakfast Attendant, Dining Room Attendant/Busser, Prep Cook, Utility/Dishwasher, a satnice za sve pozicije su 9.00$. Smeštaj nije obezbeđen ali studenti od organizacije Interexchange i poslodavca dobijaju resurse na osnovu kojih mogu samostalno naći smeštaj.

Menadžment kompanija koja upravlja restoranima, rančevima, suvenirnicama u Kaliforniji. Neki od tih objekata su: Drakesbad Guest Ranch – Chester, Lake Camanche Resort – Ione, Lassen Cafe and Gift Shop – Mineral, Lake Hemet – Mountain Center, Shasta Recreation Company – Redding… Pozicije za koje studenti mogu da konkurišu su: Housekeeping Attendant, Maintenance, Groundskeepers, Clerk Cashiers, Food Server- Waitstaf, Food & Beverage Staff, Small Boat Attendant, a satnica za sve pozicije je 10.10$. U proseku se radi između 32 i 40 sati u nedelji, a smeštaj je obezbeđen i plaća se 193.50$ mesečno.


DRD Pool Management, Towson, MD

Menadžment kompanija koja zapošljava spasioce na bazenima. Satnica za spasioce je 10$, a u toku nedelje se radi između 40 i 50 sati. Takođe, na kraju sezone može da se očekuje određeni bonus. Smeštaj je obezbeđen i plaća se 125$ nedeljno.

YMCA Blue Ridge Assembly, Asheville, NC

Konferencijski centar lociran u blizini grada Ašvil, u Severnoj Karolini, svake godine okuplja veliki broj međunarodnih kompanija, ali i turista širom sveta. Pozicije koje ovaj poslodavac nudi su: Barista, Waitstaff, Guest Services, Lifeguards, Kitchen Help, Housekeeping and Groundskeeping. Satnice se krecu od 7.25$ do 8.25$ u zavisnosti od pozicije. Takođe, ovaj

poslodavac obezbe_uje smeštaj po ceni od 100$ nedeljno do 1. Avgusta (važi za sezonu 2018), a nakon toga po ceni od 50$ – u cenu su uključeni i sva tri obroka.


Sun Valley Resort, Sun Valley, ID

Smešten je u samom središtu države Ajdaho, okružen prelepom prirodom i planinama. Predstavlja mesto okupljanja poznatih ličnosti, a u okviru rizorta se svako leto održava i “kamp milijardera“. Pozicije koje nudi ovaj poslodavac su Busser ($4.00+tips), Housekeeper ($9.25), Spa Attendant ($9.25), Spa Front Desk ($9.25), Lift Operator ($9.25). Obezbeđen je i smeštaj koji se plaća $38.50 nedeljno za trokrevetnu sobu, i $45.50 za dvokrevetnu sobu.

Pogledaj Stefanov video da saznaš kako je raditi za ovu kompaniju.

Santa Cruz Boardwalk Co., Santa Cruz, CA

Zabavni park, smešten na samoj plaži grada Santa Kruz, udaljenog oko sat vremena vožnje od San Franciska, bio je veoma popularan među našim studentima prethodnih godina. Radne pozicije koje nudi ovaj poslodavac su Food Service, Ride Operator, Ticket Cashier, Parking Lot Attendant, Arcades, Games & Attractions Operator, a satnica za sve pozicije je $10.75. Takođe, smeštaj obezbeđuje poslodavac, po ceni od $75 nedeljno.

Milan i Nikola su radili za ovog poslodavca. Pogledaj kako im je bilo na poslu (klikni za video) i dok su putovali (klikni za video)!


Mapa poslova