Za 30 godina poslovanja, postali smo jedna od vodećih agencija u regionu za programe obrazovnog turizma. Ponosimo se činjenicom da smo u ovom delu Evrope, prvi započeli sa realizacijom programa Work & Travel USA.

Najnovije vesti

Pratite nas
Image Alt

Najčešća pitanja

1. Šta je program Work & Travel USA?

Program Work & Travel USA je Exchange Visitor Program – program međunarodne kulturne razmene. Cilj programa je da stranim studentima omogući da za vreme leta borave u SAD, usavrše engleski jezik, putuju po SAD, upoznaju nove kulture i steknu nova životna i radna iskustva. Radni deo programa traje maksimum 4 meseca, a nakon toga učesnici programa mogu da putuju po SAD maksimum mesec dana.

2. Koju vrstu vize dobijaju učesnici programa?

Učesnici W&T USA programa dobijaju J-1 vizu (Exchange Visitor visa). Ova vrsta vize omogućava rad u SAD najduže 4 meseca i nakon toga, turistički boravak u trajanju od 30 dana, pod uslovom da Konzulat SAD ili službenik na granici SAD ne utvrde drugačije.

3. Kada se aplicira za vizu?

Za vizu se aplicira u martu, aprilu, maju i junu mesecu.

4. Šta je Formular DS-2019?

Formular DS-2019 je dokument koji izdaje US Department od State. Na bazi ovog dokumenta Konzulat SAD odobrava J-1 vizu kandidatima za program. Formular DS-2019 je sastavni deo vize. Bez njega nije moguće boraviti u SAD, dobiti socijalni broj, vratiti takse i sl.

5. Šta je SEVIS?

SEVIS je informacioni sistem američke vlade koji prikuplja podatke o učesnicima programa kulturne razmene koji borave u SAD. Obaveza svakog učesnika programa je da se najkasnije 5 dana po ulasku u SAD registruje na SEVIS. Ukoliko, tokom boravka u SAD, učesnik programa promeni poslodavca, obavezno mora ponovo da se uloguje na SEVIS i ostavi nove podatke. U suprotnom, viza će mu biti ukinuta i moraće da se vrati kući pre vremena.

6. Koliko iznose troškovi za SEVIS?

SEVIS troškovi iznose 35 USD.

7. Šta je Dokument I-94?

Putem Dokumenta I-94 USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) registruje boravak u SAD učesnika programa. Pri ulasku u SAD se više ne popunjava papirni formular I-94 ((DHS Arrival/Departure Record). Za registrovanje ulaska u SAD, imigracione vlasti će udariti pečat u pasoš i istovremeno overiti i vaš DS-2019 obrazac. Službenici bezbednosne kontrole automatski prenose podatke u elektronsku bazu. Studenti treba da pristupe elektronskom dokumentu i odštampaju ga.

8. Šta je Social Security Number – SSN?

Social Security Number (SSN) – socijalni broj moraju imati svi učesnici programa kako bi mogli legalno da rade u SAD. Apliciranje za dobijanje socijalnog broja, vrši se u lokalnoj kancelariji u mestu poslodavca.

9. Da li mogu da radim više poslova?

Da. J-1 viza omogućava učesnicima W&T USA programa da istovremeno rade više poslova, kod različitih poslodavaca. Međutim, mora se voditi računa o tome da posao koji je obezbeđen posredstvom Sponzora programa ne sme da bude ugrožen drugim poslom.

10. Koliko mogu da zaradim učestvujući na W&T USA programu?

Zarada zavisi od brojnih faktora. Ono što se pokazalo kao praksa do sada, zaradićeš da pokriješ uložene troškove, troškove boravka, troškove putovanja po SAD, a ostaće ti i za kupovinu. U velikoj meri od tebe, ali i spoljnih faktora zavisi koliko ćeš konkretno zaraditi.

11. Kada se dobija radna ponuda?

Pre viziranja svaki učesnik programa dobija radnu ponudu sa detaljima o poslodavcu, vrsti posla, zaradi, smeštaju i dr.

12. Da li mogu samovoljno da napustim posao koji mi je obezbedio Sponzor programa?

NE! Ukoliko se to dogodi Sponzor programa će učesniku programa ukinuti vizu. U tom slučaju, učesnik programa mora u datom roku da napusti SAD i vrati se kući.

13. Da li se i drugi (dodatni) posao nekom prijavljuje?

DA! Posao koji učesnik programa sam pronađe tokom boravka u SAD mora da bude odobren od strane Sponzora programa. To se čini popunjavanjem odgovarajućeg formulara koji je potrebno dostaviti Sponzoru programa.

14. Šta je monthly monitoring?

Učesnici programa imaju obavezu da najmanje jedanput mesečno kontaktiraju Sponzora programa u SAD. U slučaju da se učesnik programa ogluši o ovu obavezu, Sponzor programa  ima obavezu da mu ukine vizu.

15. Da li moram tokom programa da imam 'kulturne aktivnosti' i koje?

DA! Program W&T USA je pre svega program međunarodne kulturne razmene. Tokom boravka na programu potrebno je da postoje kulturne aktivnosti i to najmanje 2 aktivnosti mesečno i o njima se mora izveštavati Sponzor programa. Pod kulturnim aktivnostima podrazumevaju se: obilazak muzeja i dr. znamenitosti, odlazak u pozorište, bioskop, na koncerte, druženje sa Amerikancima i sl.

16. Kome da se obratim ukoliko imam problem na poslu ili problem sa poslodavcem?

O problemima koji se mogu javiti na poslu ili sa poslodavcem obavezno moraš da obavestiš Sponzor organizaciju u SAD, koja će ti pomoći da problem rešis. Sponzor organizacija je u tu svrhu obezbedila dežuran besplatan telefon na koji se uvek možeš javiti.

17. Da li mogu da putujem i radim kod istog poslodavca sa drugom/drugaricom?

DA! Ukoliko želis da tokom boravka u SAD budeš zajedno sa još nekom osobom, potrebno je  da u aplikaciji napišes ime i prezime osobe i svoj odnos sa njom (drug/drugarica, brat/sestra, mladić/devojka). Neophodno je takođe, da i navedena osoba, u svojoj prijavi, naznači, da želi da zajedno sa tobom bude na programu, da navede iste zahteve (termin odlaska, lokacije, vrste posla, dužinu trajanja programa).

18. Da li mogu da radim i 5. meseca boravka u SAD?

NE! Peti mesec boravka u SAD je predviđen za putovanje po SAD.

19. Da li mogu 5. meseca da putujem van SAD?

NE! Ukoliko bi u tom periodu izašao iz SAD radi putovanja po nekoj drugoj zemlji, više se u SAD ne bi mogao vratiti bez odgovarajuće vize.

20. Već sam jednom bio-la na programu, da li mogu ponovo da idem?

Da, ukoliko si se vratio-la u zemlju pre isteka J-1 vize i nastavio-la da redovno daješ ispite.

21. Da li imam obezbeđen smeštaj?

U najvećem broju slučajeva DA. Izuzetno retko poslodavac nije u mogućnosti da obezbedi smeštaj studentima kojima obezbeđuje posao. U tom slučaju je student obavezan da sam obezbedi smeštaj. Detalji o smeštaju nalaze se u radnoj ponudi.

22. Koja je cena smeštaja?

Cena smeštaja zavisi od lokacije. Smeštaj može biti besplatan, ali može da košta i više od 100 USD/nedeljno.

23. U kom periodu se može učestvovati na W&T USA programu?

Termini početka i završetka programa su različiti u zavisnosti od zemlje iz koje student dolazi. Za studente iz Srbije predviđen je period 21.05.’16. – 01.10.’16.; iz Crne Gore: 16.05.’16 – 08.09’16.; iz BiH: 01.06.’16 – 01.10.’16; Makedonije: 15.05.’16-01.10.’16.

24. Da li mogu da biram termin odlaska?

Da, termini polaska su navedeni u Programu W&T USA.

25. Da li se može putovati sa starim pasošem?

Ne. Samo studenti koji poseduju važeće biometrijske pasoše mogu biti učesnici programa.

26. Da li brucoši mogu učestvovati na programu?

Da, pod uslovom da redovno polažu ispite.

27. Do kada traje prijavljivanje na program?

Prijavljivanje traje do popunjavanja dobijene kvote. Prethodnih godina prijavljivanje je trajalo  do sredine marta. Studenti koji se ranije prijave imaju veći izbor poslova.

28. Šta treba da sadrži radna ponuda studenata sa opcije Self Placement?

Postoji poseban formular sa podacima o radnoj ponudi koji popunjavaju poslodavci iz SAD. Formular mora obavezno biti potpisan od strane poslodavca i studenta.

Call Now Button