VIZIRANJE U SARAJEVU 2017

Procedura za zakazivanje termina za viziranje

  1. Popunjavanje elektronskog obrazca DS-160

Prije popunjavanja obavezno pročitaj:

Podaci koji su potrebni za popunjavanje obrasca DS-160:

  • Broj tvog SEVIS-a i formulara DS-2019,
  • Datum početka programa i
  • Program Number imaš u mailu koji si dobio/dobila od agencije.

Pošto popuniš formular DS-160 dobićeš potvrdu (Confirmation Page) koju treba da odštampaš i poneseš sa sobom na viziranje a kopiju obavezno poslati agenciji na mail: worktravel@karavantravel.rs

   2. Uplata SEVIS troškova – instrukcije si dobio/dobila  na mail.

   3. Uplata takse za viziranje

  • Nakon što agenciji pošalješ Confirmation Page i dokaz o uplati SEVIS troškova,  agencija  će ti na mail poslati jedinstveni nalog za plaćanje takse za obradu vize koji dobijamo od Konzulata SAD.
  • Taksa za viziranje iznosi 160 USD i uplaćuje se u KM, prema kursu utvrđenom od strane Konzulata SAD.
  • Taksa se uplaćuje u ekspozituri Raiffeisen banke.  Neophodno je da uz sebe prilikom plaćanja imaš  nalog za plaćanje koji si dobio/dobila od agencije i pasoš.
  • Pošto uplatiš taksu u banci i potvrdu dostaviš agenciji dobićeš email-om obavještenje o terminu za viziranje.

   4. Odlazak na zakazani razgovor u Konzulat SAD-a

Jako je važno da što prije zakažemo termin za viziranje (posebno ako želiš na viziranje krajem aprila/početkom maja, jer se ti termini najprije popune). Kako bi se što bolje pripremio/pripremila za razgovor pročitaj najčešće postavljana pitanja.

Dokumentacija neophodna za viziranje

  1. Biometrijski pasoš koji važi još najmanje 6 mjeseci od datuma predviđenog za završetak programa
  2. Fotografija (dimenzija 5x5cm) – instrukcije za fotografiju
  3. Odštampana konfirmaciona strana fromulara DS-160 (Confirmation Page)
  4. Potvrda o uplati takse za obradu vize
  5. Index
  6. Potvrda o studiranju (original)
  7. Potvrda o položenim ispitima (transkript ocjena)
  8. Potpisan dokument DS-2019 (koji ćeš preuzeti u agenciji ili će ti agencija poslati poštom)
  9. Radna ponuda iz SAD (obavezno odštampaj i priloži uz ostalu dokumentaciju)
  10. SEVIS I-901 Payment confirmation – dobićeš od agencije nakon uplate SEVIS troškova
  11. Urađen test (Izaberi jedan od ponuđenih: test1, test2test3, test4 i riješi ga). Da bi uspješno uradio/la test, potrebno je da pročitaš Brošuru o pravima radnika u SAD . Tokom intervjua za vizu moguće je da će biti postavljena i neka pitanja iz ove brošure.
  12. W2 obrazac – obavezno za studente koji su bili na programu
  13. i-94 – obavezno za studente koji su bili na programu. Svoj i-94 možeš preuzeti na https://i94.cbp.dhs.gov/I94. Vodi računa da ga preuzmeš na način da se jasno vide tvoji podaci, datum ulaska i datum izlaska iz Amerike.
  14. Dokaz o čvrstim vezama sa zemljom porijekla (dokazi o posjedovanju nepokretnosti, imovnom stanju i sl.). Ova dokumenta nisu obavezna.

Napomena1: Nemoj da koristiš individualno Servis za zakazivanje termina za viziranje Konzulata SAD! Zakazivanje termina za dobijanje J-1 vize mogu da vrše samo ovlašćene agencije.

Napomena 2: U slučaju da se ne unese fiksni broj telefona u formular DS-160 ili se utvrdi da broj nije validan, zahtjev za dobijanje vize može biti odbijen.

Potrebno je da agenciji, ŠTO JE MOGUĆE PRIJE,  dostaviš konfirmacionu stranu i dokaz o uplati takse za vizu, kako bi zakazali najpovoljniji termin.  O terminu za viziranje obavijestićemo te čim bude odobren.